Ook een gevaccineerde werknemer moet in quarantaine

0 Flares 0 Flares ×

23 november 2021
Het aantal coronabesmettingen blijft toenemen. Gisteren werden 23066 nieuwe besmettingen gemeld, het op een na hoogste aantal ooit. Het oplopende aantal Covid 19 patiënten betekent dat werkgevers steeds vaker te maken krijgen met werknemers die zich ziek melden en thuis moeten blijven.

Hier komt nog bij dat sinds 19 november 2021 de regels voor quarantaine die de GGD hanteert zijn gewijzigd. Ook daardoor zullen meer  werkgevers gebeld worden door een medewerker die vanwege een besmetting in het gezin in quarantaine zit.

Vanaf 19 november  2021 geldt namelijk ook een quarantaineadvies voor immune huisgenoten van een Covid 19 patiënt. Een huisgenoot is immuun als hij/zij:
* 14 dagen of langer geleden compleet (2 prikken) is gevaccineerd met Pfizer, Moderna of Astra Zeneca, of
* 28 dagen of langer geleden het Jansen vaccin heeft gekregen, of
* 14 dagen of langer geleden 1 dosis van bovengenoemde vaccins heeft gekregen nadat hij/zij Covid 19 heeft doorgemaakt, of
* Covid heeft doorgemaakt minder dan 6 maanden geleden.

Een immune werknemer die een huisgenoot is van een Covid patiënt, moet 10 dagen in quarantaine, te rekenen vanaf de testdatum van de Covid 19 patiënt. Vijf dagen na deze testdatum kan werknemer een test doen bij de GGD. Is die test negatief dan kan de werknemer eerder uit quarantaine.

De regel dat niet-immune huisgenoten van een Covid patiënt 10 dagen (vanaf het laatste contactmoment met de Covid 19 patiënt) in quarantaine moeten, is niet veranderd en blijft van toepassing.

In de zorg gelden soms afwijkende quarantaine regels . Werkgevers in de zorg kunnen hierover advies inwinnen bij de bedrijfsarts.

Als een werknemer van overheidswege in quarantaine moet blijven en niet thuis kan werken dan zal de werkgever  in principe het loon moeten doorbetalen. Er zijn uitzonderingen op deze regel (bijvoorbeeld als partijen zijn overeengekomen dat in een dergelijk geval gedurende de eerste 6 maanden van de arbeidsovereenkomst het loon niet hoeft te worden doorbetaald).

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 0 Flares ×