Quarantaine, isolatie en loonbetaling

0 Flares 0 Flares ×


16 november 2020
U herkent het wel. Net op het werk en de telefoon gaat. Weer een werknemer die zich afmeldt omdat hij, al dan niet via de Corona app, een bericht heeft gekregen dat hij in quarantaine moet. Werkgevers hebben hierover veel vragen. Hoe lang duurt die quarantaine? Kan die quarantaineperiode niet worden verkort? Wat is nu het verschil tussen quarantaine en isolatie? En moet tijdens quarantaine of isolatie het loon worden doorbetaald?

Een voorbeeld uit de praktijk. Bart is als chauffeur in dienst bij een koeriersbedrijf. Hij woont samen met zijn vrouw Lieke. Lieke werkt als secretaresse bij een administratiekantoor. Op een maandagochtend vertelt Lieke dat zij verkouden is en daarnaast koorts heeft. Lieke laat zich diezelfde dag testen en zij hoort een dag later dat zij positief is getest op COVID-19. Lieke en Bart vragen zich nu af hoe lang zij in quarantaine of isolatie moeten en of zij hun salaris krijgen doorbetaald. Hieronder een nadere uitleg.

Isolatie en quarantaine

Quarantaine en isolatie worden vaak door elkaar gehaald maar zijn niet hetzelfde. In beide gevallen moet je thuis blijven. We spreken van isolatie als iemand milde klachten heeft die passen bij COVID-19 (zoals verkoudheid of keelpijn) of als een persoon positief is getest op COVID-19. Quarantaine is een maatregel die van toepassing is op een persoon die zelf (nog) niet ziek is maar die  (mogelijk) contact heeft gehad met iemand die positief is getest op COVID-19.

Lieke heeft milde klachten en koorts en moet zich volgens de RIVM richtlijnen laten testen en thuis in isolatie gaan tot de testuitslag. Lieke is positief getest en moet daarom in isolatie blijven. Zij mag weer uit isolatie als zij 24 uur geen klachten meer heeft die passen bij COVID-19 én het minimaal 7 dagen geleden is dat zij ziek werd. Pas daarna kan zij weer naar het werk.

Voor Bart gelden de RIVM richtlijnen die bepalen dat huisgenoten van een persoon met milde klachten én koorts of benauwdheid thuis in quarantaine blijven tot de uitslag van de test.

Huisgenoten van een persoon die positief op corona is getest moeten thuis in quarantaine blijven. Dat geldt ook voor Bart, die dus na de positieve testuitslag ook niet naar zijn werk kan. Maar hoe lang duurt de quarantaine van de huisgenoot? Lieke en Bart wonen in een klein huis waardoor het niet lukt om steeds 1,5 meter afstand te houden. Dat betekent dat Bart als huisgenoot thuis in quarantaine moet blijven tot 10 dagen na de dag waarop Lieke uit isolatie is gaan. Daarbij geldt dat Bart na die 10 dagen zelf geen klachten mag hebben.

Onder bepaalde omstandigheden is het mogelijk om de quarantaineperiode van de huisgenoot te verkorten. Dit is bijvoorbeeld het geval als de twee partners in huis in aparte kamers kunnen wonen en steeds meer dan 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. In deze laatste situatie eindigt de quarantaineperiode 10 dagen na het laatste contact (binnen 1,5 meter) met de huisgenoot met COVID-19. Ook hier geldt dat de huisgenoot pas uit quarantaine mag als hij/zij zelf geen klachten heeft.

Overige gevallen waarin werknemer in quarantaine moet

In het voorbeeld hierboven ging het om de quarantaine van Bart als huisgenoot van de COVID-19 patiënt / persoon met COVID-19 klachten. Er kunnen zich nog meer situaties voordoen waarin een werknemer in quarantaine moet. Dit zijn onder meer de volgende:

1. De werknemer is een nauw contact van een COVID-19 patiënt. Dit betekent dat hij gedurende minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter afstand contact heeft gehad met een COVID-19 patiënt. De werknemer moet volgens de RIVM richtlijnen in quarantaine gedurende 10 dagen na het laatste contactmoment met de COVID-19 patiënt.

2. Werknemer kan van de Corona Melder-app een melding krijgen dat hij/zij een nauw contact is van iemand die COVID-19 patiënt is. De app adviseert de gebruiker dan om vanaf de datum van het contact 10 dagen in quarantaine te gaan.

3. Werknemer is gereisd naar een land of gebied met rood of oranje reisadvies door veel coronabesmettingen. Bij terugkomst in Nederland moet werknemer 10 dagen in quarantaine.

Loonbetaling

De volgende vraag is of Bart en Lieke recht hebben op betaling van hun loon tijdens de periode van isolatie en quarantaine. Lieke is COVID-19 patiënt en zij zal tijdens ziekte aanspraak kunnen maken op doorbetaling van loon (artikel 7:629 Burgerlijk Wetboek). Maar wat geldt voor Bart? In enkele recente uitspraken is geoordeeld dat een werknemer die van overheidswege in quarantaine moet verblijven en niet kan thuiswerken, recht heeft op loondoorbetaling. De werknemer moet in quarantaine omdat hij bijvoorbeeld in contact is geweest met een besmet persoon en dat komt dan volgens de rechter niet voor zijn risico. Bart zal dus recht hebben op doorbetaling van zijn loon. Als een werknemer ondanks negatief reisadvies toch naar een oranje gebied reist (situatie 3 hierboven) dan zal hij tijdens de quarantaineperiode geen recht hebben op betaling van loon.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 0 Flares ×